Suomen Rakennuskone Oy (SR-O) on perustettu 1992 ja se on maailman toiseksi suurimman maarakennus- ja kaivoskoneiden valmistajan Komatsun valtuutettu maahantuoja Suomessa. Maahantuonnin lisäksi SR-O osallistuu huollon sekä varaosa- ja varustepalvelujen kautta koneiden elinkaarikustannusten ja parhaan tuottavuuden suunnitteluun asiakkaiden yhteistyökumppanina. Kumppanuuteen kuuluu konehankinnan ja jälkipalveluiden lisäksi erilaisten rahoitusmallien ja vakuutusratkaisujen löytäminen. SR-O:lla on palvelukeskukset Oulun seudun lisäksi Pirkkalassa ja Espoossa. Oulun keskus tulee palvelemaan kattavasti pohjoisen maarakennusasiakkaita sekä kaivoshankkeita.
Uuden palvelukeskuksen tarina huoltopäällikkö Jarno Oikarisen kertomana
Suomen Rakennuskoneen toiminnan kasvaessa Pohjois-Suomessa oli käynyt selväksi, että emme enää mahtuisi silloisiin noin 1000 neliön toimitiloihin pitkään. Koska toimitilojen remontointi ja laajentaminen ei ollut mahdollista, alettiin miettiä mahdollista ratkaisua. Useisiin tarjolla olleisiin vuokratiloihin tutustumisen jälkeen, oli syntynyt kuitenkin näkemys, että tarpeisiimme sopivaa toimitilaa ei ollut vuokrattavana. Siispä päätös lähteä uuteen kiinteistöön pitkällä vuokrasopimuksella osoittautui meille sopivimmaksi ratkaisuksi. Paikka uudelle kiinteistölle löytyi Oulun ja Kempeleen rajalta Pohjantien vierestä alueelta, jonka nimi vanhassa kartassa oli Susikorpi. Tämä nimi jäi elämään myös projektimme nimenä.
Tontin ja rakennuksen ulkoseinien paikan selvittyä, päästiin aloittamaan rakennuksen käyttöön liittyvät suunnittelutyöt. Palvelukeskukseen sisältyvien useiden erilaisten palveluiden vuoksi oli monia seikkoja, jotka täytyi ottaa huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Konemyynti ja asiakaspalvelu vaatisivat omat tilansa, jonne asiakkaiden olisi helppo tulla ja, jossa kaikki palvelut löytyisivät toistensa läheltä. Ulkotilojen tulisi mahdollistaa uusien koneiden esittely ja koekäyttö, sekä myös rahtiliikenne ja korjaamon asiakkaat täytyy ottaa huomioon.
Etenkin kaivosalan kasvun myötä myös jälkimarkkinoinnin tukipalveluissa toimivien henkilöiden määrä on kasvanut reilusti, Oulussakin neljästä neljääntoista, joten toimistotyötä tekeville suunniteltiin uudet toimitilat, jotka tukisivat usein puhelimessa ja verkkokokouksien kautta tapahtuvaa työskentelyä. Myös koulutukset ja kokoontumiset haluttiin ottaa huomioon modernien koulutustilojen muodossa, jotka mahdollistavat nykyaikaisen vuorovaikutteisen ja jaetun oppimiskokemuksen. Kokous- ja tiimityöskentelytiloja on kaksi, joista toinen on suunniteltu erityisesti Skype ja Teams -videokokouksia silmällä pitäen.
Kaivoskoneiden varaosat ovat usein suuria niin kutsuttuja vaihtokomponentteja, joiden vaihtaminen kentällä on yksinkertaisempaa kuin alkaa etsiä vikaa yksittäisestä pienestä osasta, jonka vaihtaminen ei useinkaan ole mahdollista työskentelyolosuhteissa ja joka voi vaatia pitkällisen koneen purkamisen ennen kuin osaan päästään käsiksi. Tämän vuoksi Oulun alueen palvelukeskuksessa varastoidaan useita suuria ja painavia osia, joista suurimpien säilyttäminen tapahtuu osien omissa merikonteissa. Osaa tarvittaessa, koko kontti lähtee ”sideloaderilla” työmaalle osa mukana. Tietysti tällaisten osien varastointi asettaa poikkeuksellisia vaatimuksia varastolle ja sen järjestykselle, yksittäisen hyllytason kantavuudesta puhumattakaan. Samalla kuitenkin isossakin koneessa on suuri määrä pieniä osia, joiden säilyttäminen vaatii useita satoja hyllymetrejä.
Ratkaisuna tilojen tehokkaaseen käyttöön päädyttiin hankkimaan kaksi kappaletta 9 metriä korkeita varastoautomaatteja, jotka hyödyntävät vapaata ilmatilaa tehokkaasti jättäen tilaa lattialle raskaampia komponentteja ja hyllyjä varten. Varastoautomaatit vaativat lattialta myös suurta kantavuutta ja lattian kuormituksen vähentämiseksi automaattien pohjalevyt on valmistettu erikoistilauksena pintapainetta tavallista suuremmalle alalle jakavaksi ja lattialämmitysputket on jätetty automaattien alta pois. Yksi varastohyllyn taso kestää 400 kg kuorman ja automaatti painaa täytenä n. 55 000 kg. Myös koko varaston lattia suunniteltiin kantamaan jopa 20t/m2 kuormaa.
Varaston suunnittelussa toiminnot on pyritty sijoittamaan siten, että työnteko olisi mahdollisimman turvallista ja tehokasta. Yksi tärkeimmistä periaatteista on sijoittaa pakkaamo ja useimmin tarvittavat varaosat, kuten huoltopaketit, lähemmäksi toisiaan ja varastonhoitajan toimistoa. Tällöin aikaa kuluu töissä mahdollisimman vähän edestakaisin kävelyyn.
Oulun alueen palvelukeskuksen korjaamon toiminta poikkeaa tavallisesta maarakennusalan koneliikkeen korjaamosta sisältäen myös teollisuuskunnossapitoon tyypillisiä toimintoja. Palvelukeskuksen huollon toiminta on jaettu kolmeen eri osa-alueeseen.
1. Korjaamolla huolletaan ja korjataan perinteiseen tapaan maarakennusasiakkaiden koneita, lisäksi käytössämme on kolme hyvin varusteltua huoltoautoa.
2. Projektiryhmämme huolehtii koneiden peruskorjauksista suunnittelusta toteutukseen ja olemme tarvittaessa apuna aivan alusta alkaen koneen elinkaaren suunnittelussa, joka auttaa varsinkin silloin kun koneen rikkoutumisen seuraukset ovat ensimmäisestä tunnista alkaen merkittävät.
3. Oma komponenttikorjaamomme huolehtii monimutkaistenkin kokonaisuuksien, kuten vaihdelaatikoiden peruskunnostuksesta ja korjauksesta.
Varsinainen korjaamotila on mitoitettu ensisijaisesti maarakennuskoneille 40 tonnin kokoluokkaan asti. Tiloihin mahtuu myös esimerkiksi HD1500-8 Louheensiirtoauto, joka on melkein 7 metriä leveä, 13 pitkä, vajaa 6 korkea ja painaa 107 tonnia. Varusteisiin kuuluvat 25 tonnin kauko-ohjattu siltanosturi 5 tonnin ”apukoukulla”, pesuhalli, pakokaasuimurit ja 3 huoltopaikkaa. Korjaamon lattiaan upposikin paaluja melkoinen määrä, jotta lattian kantavuudeksi saatiin 40 tonnia neliömetriä kohden.
Tavallisten öljybaarien sijaan ideoimme sähköisesti liikkuvat jakeluvaunut, jotta lattialla olisi mahdollista raivata tilaa silloin kun sitä tarvitaan. Jakeluvaunuun mahtuu 1200 litraa öljyä ja siinä on sisäänrakennettu suodatus sekä sähkökäyttöiset pumput. Asentajien työkaluvaunuiksi valittiin tukeva ja suuri malli, jonka kantavuus on noin 1000 kg, vaunua on mahdollista käyttää myös työpöytänä ja siihen saadaan sisälle kaikki asentajan tarvitsemat työkalut. Konevarustelua ja pientarvikkeita sekä erikoistyökaluja varten korjaamolle on hankittu oma varastoautomaatti, jossa kokonaan ulos tulevat hyllytasot helpottavat raskaiden tavaroiden lastaamista tasolle siltanosturin avulla.
Komponenttikorjaamo muistuttaa tilana tuotantotilaa ja tilan suunnittelussa onkin pyritty huomioimaan työskentelyn tehokkuus mahdollisimman hyvin. Kaikki useimmin tarvittavat perinteiset ja erikoistyökalut ovat käden ulottuvilla ja ne ovat tarkoitettu vain komponenttikorjaamon käyttöön. Komponenttipuolella on myös oma 10 tonnin siltanosturi ja säädettävät 4 tonnin nostopöydät, koska useat työt vaativat jatkuvaa nostoapuvälineiden käyttöä. Myös kammiopesukone on sijoitettu komponenttipuolelle osien siirtelytarpeen minimoimiseksi. Näillä toimenpiteillä on pyritty minimoimaan kunnostustyössä kaikki ylimääräiset askeleet ja sujuvoittaa työntekoa entisestään. Kunnostukselle ensisijaisen tärkeä puhtaanapitokin helpottuu, kun tilalla on vain yksi käyttötarkoitus.
Yllä juhlallinen hetki, maajohtajamme Kari Kokkonen leikkaamassa avajaisnauhaa yhdessä Kempeleen kunnanjohtajan Tuomas Lohen kanssa.
Kiitos vieraille ja yhteistyökumppaneillemme!
Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme ja palveluihimme osoitteeseen Linnunrata 6, Kempele.